Wist je dat maar liefst 67% van de mensen niet iedere dag op dezelfde tijd naar bed gaat? Ondanks dat de meesten van ons weten dat we op tijd zouden moeten gaan slapen, doen we dat niet altijd. Waarom niet? En waarom lijken we vaak later naar bed te gaan dan we eigenlijk zouden willen?

Een van de redenen achter deze slaapgewoonten is wat bekend staat als de "intentiekloof." Dit is het verschil tussen onze intentie om op tijd naar bed te gaan en de daadwerkelijke actie om dit te doen. Hoe vaak hebben we niet gezegd: "Vanavond ga ik echt op tijd naar bed," om vervolgens toch na middernacht nog series te zitten kijken?

Een andere factor is wat soms wordt genoemd "opblijfwraak." Opblijfwraak wordt gezien als een manier om ‘wraak’ te nemen op de uren overdag waarin we weinig tot geen tijd voor onszelf hebben. Mensen die uitstelgedrag vertonen bij het naar bed gaan, weten dat ze voldoende slaap nodig hebben om goed te kunnen functioneren de volgende dag. Ze wíllen ook op tijd naar bed gaan, maar slagen er niet in om hun intenties waar te maken. Dit kan leiden tot een verstoord slaapritme, een kortere nachtrust en vermoeidheid overdag.

Het is belangrijk om bewust te worden van deze patronen om ze te kunnen doorbreken. Een weker zetten om op tijd naar bed te gaan en het creëren van een ontspannende avondroutine kunnen helpen om op tijd te gaan slapen en meer uitgerust wakker te worden.